Skip links

Forbruk i en verden med AI!

Det er ingen tvil om at kunstig intelligens kommer til å endre måten vi mennesker forbruker på! Med roboter og maskiner som kan utføre menneskelige arbeidsoppgaver, kan forbrukerens kjøpsprosess bli forenklet og effektivisert.

Hva er kunstig intelligens?

IT-Konsulentselskapet Systek forklarer at kunstig intelligens (AI) er en betegnelse rundt maskiners evne til å gjennomføre menneskelige intellektuelle oppgaver, hvor dette skjer gjennom avanserte algoritmer. Videre i innlegget så deles AI inn i tre ulike nivåer:

Artificial Narrow Intelligence er laget og god nok til å utføre én spesifikk oppgave, slik som tale- eller bildegjenkjenning. Det er på dette nivået kunstig intelligens befinner seg i dag, der det finnes forskjellige typer som kan utføre sin egen skreddersydde funksjon.

Artificial General Intelligence er en betegnelse for AI som kan utføre alle intellektuelle oppgaver som mennesker kan. Det finnes ingen AI i dag som er på dette nivået, men maskinlæring utvikler seg bare mer og mer hver dag!

Aller siste nivået og muligens det skumleste, er Artificial Super Intelligence og er en definisjon på AI som er flinkere enn de smarteste menneskene på jorden. Dersom kunstig intelligens havner på dette nivået, er scenarioet om at robotene tar over verdenen ikke så urealistisk lenger!

Hentet herfra.

Hvordan vil AI endre forbruk?

Transport og vareleveranse
I dag er det mye oppmerksomhet rundt AI sin rolle rundt transport- og logistikkløsninger, og hvor langt unna vi er teknologisk fra å ha selvkjørende biler på veien. TaaS (Transport as a Service) er en betegnelse for selvstendige, mobile og selvdrivende transporteringsløsninger. Det jobbes for å lage selvkjørende biler og det eksisterer noen få smartbiler i dag, der bilelskapet Tesla jobber hardt for å få det ut på markedet. I USA så eksisterer det selvkjørende lastebiler i dag, og VICE News har laget en video rundt dette som du kan sjekke ut her!

I Australia finnes det droner som brukes til å levere varer hjem på døra!

Droner har i all hovedsak blitt brukt til å filme/ta bilder av ting fra et fugleperspektiv, men det jobbes med å bruke de som et transportmiddel. Amazon har til og med patentert et dockingsystem for droner. Om dette er fremtidens måte å få levert forbruksvarer, så vil det mest sannsynlig ta mye kortere tid fra kunden kjøper produktet til det ligger på dørmatta.


Amazon Go – Fremtidens retail?

På samme måte som selvkjørende biler bruker kamera og en utarbeidet intelligens rundt bildegjenkjenning, så bruker Amazon Go det samme kombinert med sensorer i taket for å gi kundene en “Just Walk Out” type retail-stil!

Amazon sine selvbetalende butikker

Amazon Go eksisterer kun noen få steder i dag, men dersom dette fungerer bra så har selskapet ambisjoner om å gå inn i dagligvarebransjen på verdensnivå. “Just Walk Out” retail-stil er rimelig kult! Betalingen går gjennom en app som registrer de produktene du tar fra hyllene og trekker pengene fra kortet automatisk når du går ut av butikken.

Om alle vareleveranser og butikker blir som de eksemplene jeg har vist til, så vil fremtidens forbruker ha det utrolig enkelt og effektivt! Likevel, så er det viktig å vurdere hvordan dette vil påvirke jobber ved å implementere kunstig intelligens over mennesker. Mitt inntrykk er at AI sin involvering i forbrukersamfunnet vil føre til nye type jobber. Jeg ser også for meg at det stilles høyere krav til utdanninger og til mennesker og våre arbeidsoppgaver!

Hva tenker du om dette? Legg gjerne igjen en kommentar om ditt inntrykk til AI sin rolle rundt fremtidens forbruk, eller om hva du synes om dette innlegget!
Kilder:

Medium. Sist oppdatert: 6. August 2018. “Kunstig Intelligens – hva må du vite?” Hentet 14. Januar 2020:
https://medium.com/systek/kunstig-intelligens-hva-m%C3%A5-du-vite-5ed6d082c116

Leave a comment