Skip links

Business model canvas – 9 Steg til å etablere en forretningsmodell!

Innovasjon Norge forklarer at Business Model Canvas er en forretningsmodell som ble utviklet av Alexander Osterwalder og har den hensikt om å forenkle forståelsen i hva et selskap driver med. Den skal hjelpe selskaper identifisere nøkkelpartnere, nøkkelaktiviteter, nøkkelressurser, kostnader, inntekter, verdiskaping, kunderelasjoner, kundene og kanaler.

Nøkkelpartnere handler hovedsakelig om å ha et vel etablert nettverk av interessenter. Dette kan være investorer, leverandører, sponsorer eller partnere.

Nøkkelaktiviteter har den hensikt om å holde kundens interesser til selskapet ditt oppe og ivaretatt. Her vil aktiviteter innen kundeservice være svært viktig og ikke minst produktuviklinger og markedsføring.

Nøkkelressurser er viktig, og kommer an på hva selskapet tilbyr/selger. For eksempel så vil nettverks plattformer i dag være essensielt å ha på plass, og teknologisk oppdatert.

Kostnadsstruktur skal ta for seg en oversiktlig struktur på alle kostnadene til selskapet.

Verdiskaping er svært viktig for å ivareta kunden, men også de ansatte! Her er det viktig å ha et godt svar på hvilke verdier selskapet skaper for kunden og ansatte.

Kunderelasjoner må opprettholder gjennom god kundeservice og synlighet! Dette er veldig viktig i dagens forbrukersamfunn, der det forventes å score godt på kundeservice om selskaper skal lykkes.

Kanaler kan være fysiske som for eksempel kjøreruter, men kan også eksistere på nettsider og apper. Hovedsakelig så går det ut på å kartlegge hvilke kanaler tjenesten leveres gjennom.

Inntektsstrøm struktureres på samme måte som kostnader, der det kan innebære å fastsette ulike inntektskilder fra produkter eller forskjellige tjenester selskapet tilbyr.

Kundesegment skal gi svar på hvem kundene er. Forbrukeratferd er viktig i å forstå kundens perspektiv og hvilke kjøpsmønstre den har og forstå hvem de er.

Visuell framstilling av modellen.

Hvis du fortsatt er litt usikker på hva som innebærer rundt de ni stegene, så anbefaler jeg å sjekke ut denne videosnutten:

Anbefalt blogg – Marius Vestlien

Leave a comment