Skip links

Blokkjeder – Fremtidens Valuta?

Da internettet kom så ble innhold mye lettere tilgjengelig. I dag kan du søke opp det du lurer på framfor å dra på biblioteket og låne bøker. Internettet har også gjort det mulig å styre transaksjoner og bokføring med algoritmer fremfor mennesker. Dette skjer gjennom blokkjeder.

Grunnen til hvorfor blokkjeder får mye oppmerksomhet om dagen er på grunn av kryptovalutaer som Bitcoin. Fordelen med blokkjeder er at det er matematisk konstruert og har null rom for menneskelig svikt! Med andre ord er det tryggere og kryptert.

Enkelt forklart så består blokkjeder av flere blokker med informasjon. Hvis vi bruker pengetransaksjoner som eksempel, så vil blokk 1 ha en spesifikk kode/identitet som forklarer transaksjonen. Når blokk 2 etableres, så er blokk 1 EN DEL AV blokk 2, som også får sin egen kode/identitet. Med det så er alle blokkene i en blokkjede avhengige av hverandre, og det gjør det nesten umulig å endre eller sabotere informasjonen.

Om du ikke helt forstår hvordan dette fungerer, så anbefaler jeg å se noen minutter inn fra der videoen nedentil starter!

Fordelen med blokkjeder er at de består av algoritmer og ikke et statlig styrt overhode som overvåker og kontrollsjekker informasjonen. Blokkjedene kan fortsatt saboteres eller endres på, men da er det veldig lett synlig og algoritmene kan identifisere endringene raskt. På den måten så er blokkjeder mye mer troverdige og autentiske.


Hvilke konsekvenser får vi om alle verdens transaksjoner dokumenteres av blokkjeder?

Etter min forståelse av blokkjeder så ser jeg umiddelbart noen fordeler det kan medføre. Blokkjeder gjør det mulig å kutte vekk “The Middleman” som for eksempel banker for transaksjoner eller plateselskaper for musikere. Pengestrømmen kan dermed bli mer rettferdig.

Don Tapscott, som jobber med utvikling av blokkjeder, har en veldig fin forklaring på hvordan akkurat pengestrømmen kan bli mer rettferdig:

Fra et individualistisk synspunkt så kan en fullstendig implementering av blokkjeder føre til et friere samfunn der identiteter er bedre beskyttet og kryptert. Samtidig, så kan kryptovalutaer også gjøre kriminalitet mye lettere og mindre risikabelt.

Hva er ditt inntrykk om blokkjeder og kryptovaluta? Legg gjerne igjen en kommentar.


Kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Don_Tapscott
https://blockgeeks.com/guides/what-is-blockchain-technology/
https://www.weforum.org/agenda/2018/03/blockchain-bitcoin-explainer-shiller-roubini

Leave a comment

  1. Du skriver et veldig bra og informativt blogginnlegg! Du forklarer på en ryddig og god måte, og gjør det lett forståelig for leseren å skjønne temaet. Det er veldig fint at du i dette innlegget legger ved videoer som forklarer nærmere, da det virkelig er nyttig når det kommer til mer kompliserte tema som dette.

    Jeg synes det er veldig interessant når du trekker inn egne synspunkt som du gjør i siste avsnitt. Skulle gjerne hatt litt mer av dette, litt mer drøfting om positive og negative sider ved kryptovaluta. Det hadde gjort innlegget enda mer spennende.

    Gleder meg til å lese flere av innleggene dine:D

    1. Takk Frida! Setter veldig pris på god tilbakemelding 😀